En skal vokte seg for rasfare når man vandrer på snølagte fjell, men når uhellet først er ute så er det stort sett ingen å skylde på utenom naturen og en selv. Også i byen må man vokte seg for rasfaren på vinterstid – den kan bokstavelig talt være overhengende. Men hvem har ansvaret for ras av is og snø fra byens tak?

 

istapper fra tak
Høyt henger de, og vakre er de, der istappene henger som naturens blanke spyd ned fra byens tak. Samtidig kan ras av snø, is og ikke minst istapper være livsfarlig for personer som er under når raset kommer

Is og snø som faller fra tak kan påføre materielle skader samt store fysiske skader på mennesker og dyr.

Derfor plikter gårdeier, eventuelt styret i borettslag og sameier for å påse at rasfaren fjernes.

Høyesterett har uttalt at «Det store skadeomfanget som er påregnelig når det først faller isklumper fra så stor høyde, må under slike forhold medføre en plikt til særlig påpasselighet.» Dette betyr at taket jevnlig må inspiseres, særlig ved store nedbørsmengder, skifte i temperatur osv. dersom det foreligger fare for ras av is og snø, må det fjernes.

Det samme er vedtatt i Oslo kommunes politivedtekter § 4-1 der det står at «Når snø eller is truer med å falle fra hustak mot offentlig sted, skal eieren straks sette opp avvisere eller lignende innretning som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe og snarest sørge for at taket blir ryddet». Det følger av de samme vedtektene at kommunen kan ilegge gebyr på mellom 1.000 og 5.000 kr for gårdeiere som ikke passer på at farlig is og snø fjernes fra taket.

 

Fengselsstraff for gårdeier som ikke rydder tak for farlig is og snø

Is- og snøras fra tak har ført med seg tragiske konsekvenser for den som blir truffet og også ført til straffeansvar for den som har ansvaret.

Ved å unnlate å rydde taket for snø og is kan en bli gjort skyldig i uaktsomt å forvolde skade på annens legeme som gir straffeansvar etter straffeloven § 238. Straffeansvar ble ilagt blant annet etter at en ung mann som gikk på et fortau i Oslo ble truffet av en isklump i hodet og fikk store skader. Saken havnet for domstolene og gikk helt til Høyesterett. Vedkommende som hadde ansvaret for vedlikehold av bygningen der raset kom fra, ble dømt til 60 dagers fengsel.

Ved denne typen uaktsomhet kan en også havne i erstatningsansvar både for skade på materiell og mennesker.