Oppsigelsesbrevet skal fylle en rekke formkrav, som er nøye angitt i arbeidsmiljøloven§ 15-4. Innholdskravet varierer ut fra oppsigelsesituasjonen.
På denne siden er det lagt ut et eksempel på en oppsigelse grunnet virksomhetens forhold.
Hovedkravene til slike oppsigelser er som følger
Er oppsigelsen begrunnet i virksomhetens forhold, skal den også inneholde opplysninger om fortrinnsrett etter § 14-2.
Gratis dokumentmal – til bruk ved oppsigelse grunnet nedbemanning og andre omstillinger i en virksomhet
Under finner du eksempel på utforming av en oppsigelse begrunnet i virksomhetens forhold
Det presiseres at dette dokumentet er av generell art og at teksten må tilpasses den enkeltes virksomhet.
NB Husk at før oppsigelse gis, må det gjennomføres drøftingsmøte med den ansatte etter arbeidsmiljøloven. Det må selvsagt også foreligge saklig grunn til å beslutte oppsigelse.
Malen er laget av advokat Eivind Arntsen. For advokatbistand innen arbeidsrett, kan advokat Arntsen kontaktes på arntsen@braekhus.no eller telefon (+47) 21378000
Til
Sted, dato
OPPSIGELSE GRUNNET VIRKSOMHETENS FORHOLD
Vi viser til drøftelsesmøte avholdt her den xx.xx.2014.
Så lenge tvisten er gjenstand for forhandlinger, har du rett til å fortsette i stillingen etter arbeidsmiljøloven § 15-11. Blir søksmål reist, vil du ha rett til å fortsette i stillingen mens søksmålet behandles av domstolene. Retten til å fortsette i stillingen er imidlertid betinget av at du reiser søksmål innen åtte uker fra oppsigelsen er gitt eller forhandlingene er avsluttet, og innen utløpet av oppsigelsesfristen. Det samme gjelder dersom du innen utløpet av oppsigelsesfristen skriftlig har gitt vår virksomhet underretning om at søksmål vil bli reist innen åtte-ukersfristen, jf. arbeidsmiljøloven § 17-4.
Det gjøres oppmerksom på at etter krav fra arbeidsgiveren kan retten likevel avsi kjennelse, for at du skal fratre stillingen under sakens behandling, dersom retten finner det urimelig at arbeidsforholdet opprettholdes under sakens behandling, jf. arbeidsmiljøloven § 15-11.
En arbeidstaker som har vært tilsatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder i de siste 2 år, og som sies opp på grunn av arbeidsmangel har på nærmere vilkår fortrinnsrett til ny tilsetting i virksomheten, jf. arbeidsmiljøloven § 14-2 nr.3.
Arbeidsgiver og rett saksøkt ved eventuelt søksmål er FIRMA, ORG NUMMER .
Les også vår store guide for nedbemanning:
I artikkelen gjennomgås reglene for nedbemanninger, og det gis tips og sjekklister for virksomheter som vil foreta en nedbemanning.
Advokat Eivind Arntsen
Advokat Eivind Arntsen er redaktør for nettsiden Juridisk ABC, og leder podcasten med samme navn, Advokat Arntsen arbeider innen de sentrale privatrettslige rettsområdene. Han har spesialkompetanse på arbeidsrett og opphavsrettslige spørsmål og generell tvisteløsning. Arntsen har allsidig erfaring fra advokatvirksomhet, og er i dag partner i Varder Advokatfirma i Oslo. Han nås enklest på e-post: ea@varder.no
Relaterte artikler
29. mai 2023
Hva er forskjellen på Individuell og kollektiv arbeidsrett?
Individuell og kollektiv arbeidsrett dekker forskjellige aspekter av…
2. mars 2023
Innleie fra bemanningsbyråer – nye regler fra 1. april 2023
Innleie av ansatte eller kjøp av tjenester er aktuelle temaer etter…
11. juli 2018
Drøftelsesmøte før oppsigelse og avskjed
Drøftelsesmøte etter arbeidsmiljøloven: En arbeidsgiver som vurderer å foreta…
Comments are closed.